Idrett, kultur
og samfunn
Verdens
idrettshistorie
Norsk
idrettshistorie
Organisering
og finansiering
Olympiske
leker
Oppgaver og
konkurranser

Tida etter den kalde krigen

I 1985 overtok Gorbatsjov styringen av Sovjetunionen, høsten 1989 falt de kommunistiske regimene i Øst-Europa sammen med Berlin-muren, Tyskland ble samlet til én stat året etter, og ved årsskiftet 1991/1992 ble Sovjetunionen oppløst. Tida rundt 1990 markerte slutten på en periode i historien preget av rivalisering mellom en kommunistisk, østlig verden og en kapitalistisk, vestlig verden. Den europeiske idrettsscenen ble preget av en rekke nye land, mens andre gikk over i historien. I VM i kvinnehåndball i 1990 vant Sovjetunionen foran Jugoslavia, Øst-Tyskland og Vest-Tyskland. Et drøyt år etterpå eksisterte ingen av dem i samme form. (Det gjorde egentlig ikke de to tyske statene heller da turneringen ble spilt, men de stilte slik som de hadde kvalifisert seg.) I VM-finalen i ishockey i 2000 møttes Tsjekkia og Slovakia, som skilte lag i 1992/93. Kvalifiseringspuljene til VM og EM i fotball består ikke lenger av 3-4, men av 5-6, lag. USA stod igjen som verdens eneste supermakt, og i Europa var det mer og mer EU som kom til å dominere utviklingen. Sentrale stikkord her er økonomisk liberalisme med fri flyt av bl.a. kapital og arbeidskraft over landegrensene.

Bosmann-dommen er kanskje det mest omtalte resultatet av denne utviklingen. En belgisk fotballspiller, som ellers aldri hadde fått noe større kapittel i fotballhistorien, førte sak i EU-domstolen for å få fjernet overgangspenger for spillere som var uten kontrakt med en klubb, altså når kontraktstida var over. (Han vant saken, men fikk selv ingen ny, feit kontrakt.) Dermed fikk spillerne mye større makt på markedet - og det samme gjaldt de aller største klubbene, som hadde nok kapital til å hente de dyreste spillerne (eller som Real Madrid, som ikke hadde annet enn bunnløs gjeld, men kjøpte spillere likevel!). Begrepet "Bosmann-spiller" oppstod, en spiller som står fritt til å inngå kontrakt med hvilken som helst klubb, og dette overgangsprinsippet kom selvfølgelig også til å gjelde innenfor andre idretter. Dessuten forlangte EU slutt på alle regler som satte grenser for hvor mange spillere fra andre EU-land som fikk stille for en klubb, både i nasjonale ligaer og i E-cuper. Pga. EØS-avtalen behandles norske spillere på lik linje med spillere fra EU-land, i motsetning til spillere fra f.eks. Øst-Europa, Afrika og Sør-Amerika. En klubb som Chelsea har noen ganger stilt uten en eneste engelsk spiller, og i FC Barcelona har det i de siste åra vært vel så mange nederlandske som spanske spillere på banen. Da EU så krevde at også spillere som hadde kontrakt, fritt kunne gå til en annen klubb, som i arbeidslivet for øvrig, reagerte representanter for klubbene, og EU og UEFA (det europeiske fotballforbundet) måtte forhandle seg fram til et kompromiss.

Kampen mot doping har også blitt lettere å gjennomføre etter at den kalde krigen var over. På 80-tallet ble det særlig testet mot anabole steroider og sentralstimulerende midler, som var lette å avsløre, men helst bare i større konkurranser, da forbundte stoffer for lengst var ute av kroppen. Etter hvert ble det også satt grenser for mengden av det mannlige kjønnshormonet testosteron. Avsløringen av Ben Johnson i Seoul i 1988 og sammenbruddet i Øst-Europa året etter var avgjørende vendepunkt. De beste resultatene i friidrettens kastøvelser ble oppnådd i siste halvdel av 80-tallet, da de færreste utøverne risikerte uanmeldte tester i treningsperioden. Midt på 90-tallet ble det tatt i bruk metoder for testing av blodverdier, først og fremst i langrennssporten. Av en eller annen grunn sank blodverdiene hos mange langrennsløpere etter dette. I sykkelsporten ble det bl.a. gjennomført politiaksjoner mot Frankrike Rundt til tross for protestaksjoner blant rytterne. Under OL i Sydney ble for første gang tester mot EPO-bruk utført. Det arbeides med metoder for å avsløre bruk av veksthormoner, men det var for tidlig å benytte dem i 2000-OL. Den internasjonale olympiske komité har blitt tvunget til å ta kampen mot doping mer alvorlig. Delvis skyldes dette hensynet til verdensopinionen, delvis skyldes det hensynet til en del sponsorer, som ikke vil bli assosiert med urein idrett. Den som vil dope seg nå, er i større grad henvist til å gjøre det på eget initiativ, selv om det ville være naivt å tro at disse utøverne ikke har et visst "støtteapparat"! Fortsatt pågår det et kappløp mellom dopingjegerne og dem som utvikler nye dopingpreparater. Og Johann Olav Koss var ikke den eneste som kritiserte verdens eneste gjenlevende supermakt for sitt manglende engasjement i kampen mot doping under tusenårslekene. (Men som utøverrepresentant i IOKs styre ble han ikke valgt...)

Den greske
antikken
Den romerske
antikken
Den europeiske
middelalderen
Overgangen til
nyere tid
Den engelske
sporten
Moderne
konkurranseidrett
Etterkrigstida:
øst-vest
Etterkrigstida:
nord-sør
Tida etter den
kalde krigen