UTTALELSE FRA TØRDAL OM VETOSTRIDEN I 1881

Denne uttalelsen fra Tørdal til Johan Sverdrup er hentet fra Vestmar 11. juni 1881. Dette var en avis som stod på opposisjonens side i den politiske kampen om parlamentarismen. Opposisjonen ble etter hvert kjent som og stadig oftere omtalt som Venstre, selv om partiet først ble formelt stiftet i 1884.

Dette folkemøtet - og den uttalelsen det resulterte i - forteller ganske mye om det politiske engasjementet rundt omkring i landet på denne tida. Det saken i virkeligheten gjaldt, var om det var Stortinget eller den svensk-norske kongen som skulle utnevne regjeringen. (I virkeligheten var det de som allerede var statsråder, altså de fremste representantene for embetsstanden, som pekte ut regjeringskollegaer og etterfølgere.)

(1) I 1880 hadde Stortinget for tredje gang besluttet at statsrådene (medlemmene av regjeringen) hadde plikt til å møte i Stortinget og svare for seg. Denne såkalte statsrådssaken var ledd i taktikken fra opposisjonens side for å gjøre regjeringen avhengig av Stortinget, noe kongen og statsrådene hadde skjønt og lagt ned veto hver gang. 9. juni 1880 vedtok Stortinget at statsrådene uansett hadde møteplikt, noe disse selvfølgelig ikke brydde seg noe om.

(2) I grunnloven stod det at Kongen (eller i praksis regjeringen) hadde utsettende veto i lovsaker: kunne nekte å skrive under en lov to ganger. Om Stortinget gjorde det samme lovvedtaket for tredje gang, kunne det ikke legges ned veto. Statsrådssaken var imidlertid en grunnlovssak, og i grunnloven var det ikke et ord om Kongen hadde noen vetorett i slike saker. Enhver kunne tolke det slik som det passet best. Kongen og regjeringen påberopte seg da absolutt veto, mens opposisjonen mente at det samme utsettende veto gjaldt der som i vanlige lovsaker. De mest radikale var imot vetorett for Kongen i det hele tatt!

Johan Sverdrup ver egentlig født i Sem ved Tønsberg i 1816, men slo seg ned som overrettssakfører i Larvik. Han var innvalgt på Stortinget fra 1851 til han overtok som statsminister i 1884 etter at regjeringen Selmer var dømt av riksretten som følge av statsrådssaken og vetostriden. Det var Sverdrup som hadde vært hovedarkitekten bak opposisjonen på Stortinget ved at han i 1869 i spissen for de radikale intellektuelle ("byradikalerne") gikk sammen med Søren Jaabæks bondeopposisjon, og det var han som formulerte slagordet "all makt i denne sal" (Stortinget). Etter at Venstre var splittet i Rene og Moderate i 1888, ble han sittende som statsminister for Moderate Venstre, men måtte gå av i 1889 etter et mistillitsforslag fra Høyre, som hadde gått kraftig fram ved valget året før. Da Sverdrup døde i 1892, var han igjen valgt inn på Stortinget, men rakk aldri å møte.

Til Storthingets mangeaarige Præsident,
Hr. Johan Sverdrup!

Paa et Møde Aarsdagen efter den mindeværdige 9de Juni (1) enedes Største-parten af Tørdals Sogns Stemmeberettigede m.Fl. om følgende Udtalelse:

Forsamlingen udtaler sin fulde Tilslutning til Storthingsflertallets Politik og vil især udtale sin Tak og Erkjentlighed for Beslutningen af 9de Juni 1880.

Vi nærer det sikkre Haab, at Storthinget aldrig anerkjender det absolute Veto (2), der ingen Hjemmel har i vor Grundlov og vil være dræbende for vor Frihed og Selvstændighed.

Gud bevare Norges Storthing!.

Ole Thorjussen
Klaus T. Grave
John L. Stensland
Halvor L. Kaasene
Niels H. Sandvik
Gunder H. Bøe
John A. Ramsdalen
Jørgen J. Kleppe
Thor T. Lohne
Per K. Øvrebø
Nils Brusli
Ole Evensen Yttrebø
Ole J. Grave
Halvor O. Kaasa
Hans J. Bø
J. Gundersen Bustrak
Isak Kl. Blomstad
Aasolf Knutsen Rue
Torjus E. Steinbø
Brynjulf T. Kaasene
Terkel T. Subdal
Hans J. Snøaas
Brynjulf T. Kleven
J. Johnsen Snøaas
Ole Nielsen Brusli
John N. Sydtveit
Anders A. Wich
Tor Olsen Tremyr
Halvor O. Kaasa
John Taraldsen Lohne
Jon Lauvstad
Niels P. Stensland
Lars P. Tveit
Knut J. Kaasene
T. Andr. Johnsen Lohner
Anund E. Rue
Torjus Klausen
Knud H. Kleven
Tor H. Homlei
Claus J. Tveit
Nils H. Homlei
Halvor O. Øvretvedt
Thomas T. Brosdal
Niels Johnsen Sydtvedt

Samtlige underskreve Adressen, men da det var bekjendt, at flere ønskede at underskrive, blev Adressen nedlagt paa Handelshuset paa Bø, hvor Anledning til at skrive under kan gives før nærmeste Postdag.

  Tilbake til oversikt over kilder Tilbake til fagsider i historie